"" Escapades i més...: RUTES A PEU: PIC DE LA DONA - PIC DE BASTIMENTS

Traductor

diumenge, 19 de juliol del 2020

RUTES A PEU: PIC DE LA DONA - PIC DE BASTIMENTS



Ruta circular des del pàrquing de l'estació de Vallter-2000

Agafem com a punt de partida la següent ruta de Wikiloc:


Fa temps que en Manel portava de cap pujar a fer algun pic de muntanya, i desprès de comprar-se una guia de rutes del ripollès no tinc més remei que calçar-me les botes i seguir-lo vessant a munt cap a una de les rutes més típiques de la comarca: la pujada al Pic de Bastiments.
Però per si no fos suficient, fem una passada prèvia per dos pics abans d'arribar-hi, els Pic de la Dona i el Pic de Bacivers.

Som-hi!

La nostra ruta no difereix gaire de la marcada, però al inici i al final ens desviem lleugerament del traçat, i acaba sent la següent:


      Trajecte Wikiloc      Trajecte real realitzat

FITXA TÈCNICA
Data: 18/07/2020
Coordenades inici: 42º31’10.5”N, 2º05’42.9”E
Quilòmetres: 12,40 km
Temps: 7 h 30 m (inclòs 1 h 35' parats)
Tipus: Circular
Altitud màxima: 2.878 m
Altitud mínima: 2.080 m
Ascens total: 1041 m
Baixada total: 1002 m
Data: 18/07/2020
Nivell: Moderada (per en Manel)/ Forta (per mi)


7:05 h | El nostre punt de partida és el pàrquing superior de l'estació, just a la part dreta de l'edifici del bar. Iniciem l'ascens cap al primer punt de pas: la collada de Portell de Mentet, que separa els termes municipals de Mentet (Catalunya Nord) amb Setcases (Ripollès).


7:15 h | En aquests primers minuts de pujada ja, mirant enrere, tenim una bona panoràmica del pàrquing. Enfilem camí amunt.


7:44 h | Després de 1,2 km en ruta trobem la fita que marca el camí GRT-76, però nosaltres no el seguirem, ens desviem cap a l'esquerra.


8:09 h| Enfilem carena amunt cap el Pic de la Dona i comencem a gaudir de les primeres vistes dels Pirineus, estem a una alçada de 2.530 m.


8:39 h| Coronem el primer pic, estem a 2.704 m d'alçada i portem 2,56 km de ruta.


Pic de la Dona

8:47 h| Baixem lleugerament i seguim la carena que, com a frontera natural, separa Espanya de França. Parem i fem un petit avituallament amb unes barretes energètiques (les gosses també tenen la seva ració i estrenem la seva ampolla d'aigua per a les excursions).


9:20 h| A 4,22 km de l'inici i 2.600 m. d'alçada creuem el Coll de la Geganta, i en aquest punt deixem de seguir la línia fronterera i ens desviem cap a la dreta. El nostre proper waypoint és l'Estany de Bacivers. Les gosses sembla que oloren l'aigua de lluny i es llancen de caps a l'estany, d'aigua cristallina


9:47 h| Passem per una antiga barraca de pastors que ens marca l'inici de la pujada cap al segon pic. Miro amunt i ja començo a suar...


10:19 h| A mitja pujada necessito un descans, això està sent força dur, i aprofito la parada per fer unes fotos, que amb tanta concentració per a no perdre pistonada m'estic perdent tot el paisatge!!


El que em falta per arribar al cim
El que veig si miro envall

10:30 h| He suat la cansalada però ja arribo a dalt, coronem el Pic de Prat de Bacivers. En Manel i les gosses ja fa estona que gaudeixen de les vistes, estem a 2.838 metres i portem recorreguts 6,24 km.


La zona comença a estar molt transitada, la majoria de gent està pujant en el mateix sentit que nosaltres, tot i que a partir d'ara comencem a creuar-nos amb grups que caminen en direcció contrària.
Des d'aquest punt podem veure el petit Estany de Bacivers als nostres peus, i a l'horitzó el nostre proper punt de pas, i més important de la ruta, el Pic de Bastiment. No hi ha pèrdua, el camí transita per la carena de la serralada.


Som-hi!


11:35 h| Quatre hores i mitja de caminada i arribem al nostre objectiu, coronem Bastiments, o com l'anomenen els francesos el Pic du Géant (Pic del Gegant). I per sorpresa nostra, això sembla la Rambla...d'on ha sortit tanta gent??




I ara si que descansem una bona estona, sentats a la cresta gaudint del panorama rendim compte d'uns bons entrepans, ens els mereixem!
Assaborim l'àpat a 2.838 m desprès de 7,67 km en ruta.


12:05 h| Iniciem la baixada, que degut a la forta pendent també ens demana un esforç considerable, intentant no fer cap pas en fals al haber d'anar saltant entre les pedres en el primer tram de descens.


12:55 h| Seguint el reguitzell de caminants passem pel Coll de la Marrana i seguim baixant. Ara ja la pendent és molt més suau, cosa que s'agraeix i ens deixa disfrutar de la caminada.


13:20 h| En aquest prat immens ens trobem el naixement del riu Ter, conegut com Ulldeter. Sembla mentida que una mica d'aigua que brolla de sota unes pedres pugui alimentar el cabal del riu durant tot l'any.




13:26 h| Molt a prop de la font del Ter trobem les restes del Refugi Vell d'Ulldeter, primer refugi de muntanya d'Espanya, inaugurat el 25 de juliol de 1909 i enrunat després de la Guerra Civil.




14:17 h| El darrer tram de baixada el fem per una de les pistes de l'estació d'esquí. Amb lo fàcil que resulta lliscar per elles a l'hivern i com costa baixar ara per aquesta superfície de petites pedres soltes...
Set hores i 12 minuts desprès, i amb 12,40 km. a les nostres botes tornem a ser al pàrquing per autocaravanes de Vallter.

Aquesta ruta a peu l'hem realitzat dins de la nostra escapada: VALLTER - SETCASES


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada